'2Doc: Liberation Day' bij de VPRO

woensdag 13 juni 2018

Tot hun grote verrassing krijgt de Sloveense cultband Laibach een uitnodiging uit Noord-Korea om als eerste rockgroep ooit te spelen in het tot dan toe ontoegankelijke land.

De documentaire volgt de bandleden, hun entourage en kunstenaar en concertorganisator Morten Traavik vanaf de dag van aankomst tot aan het concert.

De documentaire toont een prachtige cultuurclash die grappig is, maar ook onthutsend en pijnlijk. De problemen beginnen al bij de voorbereidingen voor het optreden bij de festiviteiten rond Onafhankelijkheidsdag in de hoofdstad Pyongyang. Deze verlopen moeizaam door gebrekkige technische voorzieningen, onoverbrugbare culturele verschillen en voortdurende bemoeienis van de censors. Ondertussen lopen de internationale spanningen op als propagandaluidsprekers worden opgesteld aan de grens met Zuid-Korea.

Over Laibach
De ex-Joegoslavische cultband Laibach doet sinds haar oprichting meer dan 35 jaar geleden al veel stof opwaaien. Hun muziek, met onder meer beruchte covers van ‘Sympathy for the Devil’ van de Rolling Stones, ‘Live Is Life’ van Opus en ‘One Vision’ van Queen is behoorlijk controversieel. Maar ook de opvallende beeldtaal waar de band zich van bedient (waarin elementen uit militaire en industriële films en kleding worden gebruikt) roepen zowel bewondering als afkeer op. De band werd zelfs geassocieerd met het nazisme.

Regie: Morten Traavik/ Ugis Olte, Noorwegen/Letland 2016/ 55’

'2Doc: Liberation Day', donderdag 14 juni om 23.55 uur NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

Violet Sanford trekt als jonge songwriter naar New York in de hoop daar haar droom waar te maken. Alles gaat echter veel moeilijker dan ze gehoopt had. Ze krijgt haar demo's niet bij de juiste mensen en tot overmaat van ramp wordt er ingebroken in haar appartement. Er zit niets anders op dan een job te zoeken. Ze krijgt gelukkig werk aangeboden in nachtclub Coyote Ugly. Deze bar is enorm populair omwille van de sexy barvrouwen die hun klanten opzwepen en uitdagen, iets waar Violet geen flauw benul van heeft...

'Coyote Ugly', film uit 2000 om 21.40 uur op VTM.

Dossiers