'2Doc: Liberation Day' bij de VPRO

woensdag 13 juni 2018

Tot hun grote verrassing krijgt de Sloveense cultband Laibach een uitnodiging uit Noord-Korea om als eerste rockgroep ooit te spelen in het tot dan toe ontoegankelijke land.

De documentaire volgt de bandleden, hun entourage en kunstenaar en concertorganisator Morten Traavik vanaf de dag van aankomst tot aan het concert.

De documentaire toont een prachtige cultuurclash die grappig is, maar ook onthutsend en pijnlijk. De problemen beginnen al bij de voorbereidingen voor het optreden bij de festiviteiten rond Onafhankelijkheidsdag in de hoofdstad Pyongyang. Deze verlopen moeizaam door gebrekkige technische voorzieningen, onoverbrugbare culturele verschillen en voortdurende bemoeienis van de censors. Ondertussen lopen de internationale spanningen op als propagandaluidsprekers worden opgesteld aan de grens met Zuid-Korea.

Over Laibach
De ex-Joegoslavische cultband Laibach doet sinds haar oprichting meer dan 35 jaar geleden al veel stof opwaaien. Hun muziek, met onder meer beruchte covers van ‘Sympathy for the Devil’ van de Rolling Stones, ‘Live Is Life’ van Opus en ‘One Vision’ van Queen is behoorlijk controversieel. Maar ook de opvallende beeldtaal waar de band zich van bedient (waarin elementen uit militaire en industriële films en kleding worden gebruikt) roepen zowel bewondering als afkeer op. De band werd zelfs geassocieerd met het nazisme.

Regie: Morten Traavik/ Ugis Olte, Noorwegen/Letland 2016/ 55’

'2Doc: Liberation Day', donderdag 14 juni om 23.55 uur NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo VTM

Chuck Noland is een hooggeplaatste functionaris bij het koeriersbedrijf FedEx die zijn werk boven zijn privéleven stelt. Wanneer hij met een vrachtvliegtuig in een storm terechtkomt, stort het toestel neer in de Stille Oceaan. Chuck kan uit het zinkende vliegtuig ontsnappen en spoelt aan op een onbewoond eiland. Terwijl zijn naasten in de veronderstelling leven dat Chuck dood is, bedenkt hij manieren om te overleven. Na enkele jaren op het eiland vast te hebben gezeten, besluit Chuck een vlot te bouwen en de oversteek naar huis te wagen...

'Cast Away', om 20.35 uur op VTM.

Dossiers