'Andere Tijden Sport: Betty serveert!', de strijd van tenniskampioen Betty Stöve

woensdag 11 juli 2018

In de maand juli, tijdens Wimbledon, wijdt Andere Tijden Sport een uitzending aan Betty Stöve. Betty Stöve is zonder twijfel Nederlands beste tennisspeelster ooit.

Ze is winnares van liefst tien grandslamtoernooien, waarvan zes in het vrouwendubbelspel en vier in het gemengd dubbelspel, en behoort in de jaren zeventig tot de absolute top. Heel bijzonder is dat zij vanaf het prille begin van haar carrière is gefilmd door haar vader. Met dat historisch filmmateriaal als uitgangspunt maakte 'Andere Tijden Sport' een portret van een Rotterdams meisje dat uitgroeit tot Nederlands eerste grote tennisvedette bij de vrouwen.

Emancipatie van het vrouwentennis
Belangrijk moment in de carrière van Betty Stöve is haar besluit begin jaren zeventig om naar de VS te gaan en daar te spelen tegen de grote speelsters van die tijd. Want alleen zo kun je beter worden en de wereldtop bereiken, zegt Betty Stöve nu. Zo raakt ze ook betrokken bij de emancipatie van het vrouwentennis. Door de Virginia Slims toernooien, tennistoernooien voor vrouwen (gesponsord door een sigarettenmerk!), krijgen de vrouwen veel media-aandacht, waarna ze gezamenlijk de Women’s Tennis Association oprichten. Billie Jean King is voorzitter, Betty Stöve penningmeester. Het is het begin van een lange strijd voor gelijkberechtiging voor tennissters.

Billie Jean King over Betty Stöve: ‘Ze is een doorzetter. Als ze iets wil, zorgt ze ook dat het gebeurt. Die gedachte is heel geruststellend, dat Betty niet opgeeft.’

Wimbledon-finale
Als kind al droomt Betty ervan ooit in de finale van Wimbledon te staan, een droom die in 1977 uitkomt. In 'Andere Tijden Sport' keert Betty terug naar Wimbledon. Met Billie Jean King haalt ze herinneringen op aan de dat tijd ze met elkaar streden, zowel op als buiten de tenniscourts. Ook aan het woord komen Virginia Wade, tegen wie Betty in 1977 de finale van Wimbledon speelde, en Martina Navratilova.

'Andere Tijden Sport', donderdag 12 juli om 21.30 uur op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

Violet Sanford trekt als jonge songwriter naar New York in de hoop daar haar droom waar te maken. Alles gaat echter veel moeilijker dan ze gehoopt had. Ze krijgt haar demo's niet bij de juiste mensen en tot overmaat van ramp wordt er ingebroken in haar appartement. Er zit niets anders op dan een job te zoeken. Ze krijgt gelukkig werk aangeboden in nachtclub Coyote Ugly. Deze bar is enorm populair omwille van de sexy barvrouwen die hun klanten opzwepen en uitdagen, iets waar Violet geen flauw benul van heeft...

'Coyote Ugly', film uit 2000 om 21.40 uur op VTM.

Dossiers